Pierożki sezamowe z paluszkami krabowymi i porem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 500g
Woda - 1/2 szkl.
Paluszki krabowe - 1 opakownie (250g)
Por - 2 szt. (biała część)
Olej - 1 łyżka
Olej sezamowy - do polania
Sezam - do posypania
Kurkuma - szczypta
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Koperek - pęczek

Pierożki sezamowe z paluszkami krabowymi i porem

Orientalne pierożki z dodatkiem sezamu

  • 40 min.
  • Porcje 5
  • Średni

O przepisie

Pierożki w oryginalnym wydaniu. Ciasto z dodatkiem kurkumy nadaje im cudownie słoneczny kolor, a nadzienie z paluszków krabowych i pora jest niecodzienne w smaku.

Kroki

1
Gotowe

Pory i paluszki krabowe kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy - połowę dorzucamy do pora i paluszków krabowych a połowę zostawiamy do posypania pierożków.

2
Gotowe

Z mąki, wody, szczypty soli i kurkumy zagniatamy ciasto na pierogi (będzie miało piękny żółciutki kolor), rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka. Na środek układamy masę i sklejamy pierożki tak, by powstał pakunek.

3
Gotowe

Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przekładamy na talerz, dekorujemy olejem sezamowym, koperkiem i sezamem. Dodatkowo można polać sosem sojowym.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Parówka z jajkiem 2
poprzedni
Serce z parówek
Jajka w sosie tatarskim
następny
Jajka w sosie tatarskim