Pietruszkowe kopytka z sosem pieczarkowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kopytka
Ziemniaki - 500 g
Mąka - 200 g
Jajka - 2 szt.
Ser żółty - 70 g tartego
Natka pietruszki - pęczek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Olej - do podsmażania
Sos pieczarkowy
Śmietana 30% - 250 ml
Pieczarki - kilka sztuk
Sos sojowy - do smaku
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Pietruszkowe kopytka z sosem pieczarkowym

Coś dla smakoszy klusek :)

  • 40 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski i makarony. Kopytka z reguły stanowią dodatek do mięsnego sosu. Moja propozycja to samodzielne danie – podsmażone kopytka z dodatkiem parmezanu i natki z pietruszki z mocno śmietanowym sosem  rozpływają się w ustach.

Kroki

1
Gotowe

Kopytka

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, mąkę, jajka, starty żółty ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy cienkie wałeczki, gotujemy w osolonej wodzie.

2
Gotowe

Sos pieczarkowy

Pieczarki kroimy na kawałki, podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dolewamy trochę sosu sojowego do koloru i smaku.

3
Gotowe

Ugotowane kopytka obsmażamy na oleju złoty kolor i polewamy sosem pieczarkowym.

4
Gotowe

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Jajka faszerowane
poprzedni
Faszerowane jajka
11. Makaron na ostro z domowym pesto
następny
Makaron z domowym pesto