Razowo-pszenna pita ziołowo-paprykowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 1,5 szkl.
Mąka żytnia razowa - 1,5 szkl.
Drożdże suche - 1 opakowanie - 7g
Cukier - 1 płaska łyżka
Sól - 1 łyżeczka
Czosnek - 1 ząbek
Ostra papryka - 2 płaskie łyżeczki
Świeże zioła - garść - rozmaryn, tymianek, oregano, kolendra lub suszone prowansalskie
Kurkuma - 1/2 łyżeczki
Ciepła woda - 1 i 1/4 szkl.

Razowo-pszenna pita ziołowo-paprykowa

Zdrowa bo domowa :)

  • 15 min. + czas oczekiwania
  • Porcje 10
  • Łatwy

O przepisie

Najlepiej przygotować pieczywo własnoręcznie – mamy wówczas pewność, że jest doskonałej jakości, bez żadnej chemii. A jak jeszcze dodamy aromatycznych zioła z ogródka – pychota. Taką pitę można podawać z dowolnym nadzieniem lub jako dodatek do sałatek.

Kroki

1
Gotowe

Drożdże zalewamy 1/4 szkl. ciepłej wody, dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.

2
Gotowe

Mąkę pszenną i razową przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, szklankę wody, sól, drobniutko posiekane zioła, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę i zagniatamy ciasto (jak jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, jak za twarde dolewamy trochę ciepłej wody - musi odchodzić od ręki). Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz (aż podwoi swoją objętość).

3
Gotowe

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy 12-14 cm. Przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 min.

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu chlebek przekrawamy i faszerujemy dowolnym nadzieniem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Owocowo-serowa kostka rubika
poprzedni
Owocowo-serowa kostka rubika
Razowa pita z kurczakiem i warzywami
następny
Razowa pita z kurczakiem i warzywami