Pizza na brokułowym spodzie

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Brokuł - 500 g
Jaja - 2 szt.
Mąka - 8 łyżek
Otręby pszenne - 3 łyżki
Mozzarella - 1/2 kulki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Sos
Pomidory z puszki - krojone w kostke (1 puszka)
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 1 ząbek
Sól - do smaku
Oregano - do smaku
Bazylia - do smaku
Dodatki
Pieczarki - 200 g
Szynka parmeńska - lub salami
Mozzarella - 1 kulka
Ser żółty - kawałek - tarty
Rukola - do dekoracji

Pizza na brokułowym spodzie

Zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy.

  • 20 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Ciasto zdecydowanie zdrowsze bo z brokułów i otrębów pszennych. Rewelacyjny smak, który zasmakuje nawet tradycjonalistom :)

Kroki

1
Gotowe

Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy. Blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, jajka, otręby, startą mozzarellę na grubych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem.
Na blasze układamy papier do pieczenia, skrapiamy go olejem, rozkładamy placek. Podpiekamy 20 minut w 180 stopniach.

2
Gotowe

W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dolewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy chwilę. Na placek wykładamy sos pomidorowy, na to podpieczone pieczarki, szynkę parmeńską lub salami. Na górę ścieramy mozzarellę i ser żółty, pieczemy 15 minut. Dekorujemy rukolą.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Zawijaniec czekoladowy
poprzedni
Czekoladowy zawijaniec
Ciasto japońskie
następny
Ciasto japońskie