Pizza na cukiniowym spodzie

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Cukinia - 650 g
Jaja - 3 szt.
Mąka pszenna - 8 łyżek
Otręby pszenne - 3 łyżki
Sól - do smaku
Sos pomidorowy - 250 g
Pasta z oliwek - (niekoniecznie)
Przyprawa do pizzy - do smaku
Pieczarki - 300 g
Cebula - 1 szt.
Szynka parmeńska - kilka plasterków
Mozarella - 2 kulki
Rukola - garść

Pizza na cukiniowym spodzie

Trochę zdrowsza wersja pizzy.

  • 25 min.
  • Średni

O przepisie

Zawsze robiłam pizzę na tradycyjnym drożdżowym spodzie. Odkąd trafił w moje ręce przepis na pizzę na cukiniowym spodzie, robię ją często. A i moje samopoczucie jest lepsze, że jem coś bardziej lekkostrawnego :)

Kroki

1
Gotowe

Obraną i startą na grubych oczkach cukinię posypujemy solą, zostawiamy na 15 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, otręby, mąkę i przyprawę do pizzy. Mieszamy wszystkie składniki.

2
Gotowe

Formujemy okrągły placek, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spryskanego oliwą (placek po upieczeniu będzie ładnie odchodził od papieru). Podpiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

3
Gotowe

Placek smarujemy pastą z oliwek (niekoniecznie), sosem pomidorowym, układamy podduszone pieczarki z cebulą, szynkę parmeńską. Na górę ścieramy mozzarellę i pieczemy kolejne 15 minut w 180 stopniach. Dekorujemy rukolą.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Krem z buraków
poprzedni
Krem z buraków
Nadziewane muszle
następny
Faszerowane muszle makaronowe