Placek cappuccino

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biszkopt
Jaja - 4 szt.
Mąka - 1 szkl.
Cukier - 3/4 szkl.
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Kakao - 1łyżka
Do nasączenia biszkoptu
Woda - 1/2 szkl. ciepłej
Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
Wódka - 1 kieliszek
Masa budyniowa
Mleko - 0,5 litra
Budyń śmietankowy - 2 opakowania
Margaryna - 250 g
Cukier - 4 łyżki
Masa cappuccino
Śnieżka - 2 opakowania
Cappuccino waniliowe - 6 łyżek
Żelatyna - 2-3 płaskie łyżki
Mleko - 2 niepełne szklanki

Placek cappuccino

Na niedzielne popołudnie

  • 30 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Niezbyt słodkie ciasto, na czekoladowym biszkopcie, którego oczywiście nie omieszkałam nasączyć troszkę alkoholem 😉

Kroki

1
Gotowe

Biszkopt

Żółtka ubijamy z cukrem na pyszystą masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy całość. Pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu nasączamy go kawą wymieszaną z alkoholem.

2
Gotowe

Masa budyniowa

Gotujemy budyń z mleka, cukru, budyniów i studzimy. Ubijamy margarynę na puszystą masę, a następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy budyń. Masę rozsmarowujemy na nasączonym biszkopcie.

3
Gotowe

Masa cappuccino

Kawę cappuccino zalewamy 2 niepełnymi szklankami gorącego mleka, studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody i studzimy. Do ostudzonej kawy dodajemy śnieżki i calość ubijamy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Ciasto posypujemy cappuccino i startą czekoladą. Wkładamy do lodówki by masa stężała.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Czekoladowy przekładaniec
poprzedni
Czekoladowy przekładaniec
Popapraniec
następny
Popapraniec