Placek z jabłkami i pianą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka tortowa - ok. 500 g
Żółtko - 4 szt.
Margaryna - 3/4 kostki
Cukier - 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
Śmietana - 3 łyżki
Warstwa jabłkowa
Jabłko - 1 kg
Migdały - lub orzechy - 100 g posiekanych
Rodzynki - 100 g
Cynamon - 2 łyżeczki
Cukier - 2-3 łyżki
Piana
Białka - 4 szt.
Cukier - 1/2 szkl.

Placek z jabłkami i pianą

Taka trochę inna szarlotka :)

  • do 30 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

U mnie w domu szarlotka i sernik to podstawa – mąż jest ich smakoszem. Nie lubię monotonii w kuchni dlatego szukam coraz to nowych przepisów na te dwa ciasta. Ten placek jest przepyszny, choć mocno słodki. Jeśli wolicie ciasta mniej słodkie, wystarczy dodać trochę mniej cukru.

Kroki

1
Gotowe

Zagniatamy ciasto (jeśli jest za twarde dodajemy więcej śmietany) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy je z bakaliami, cukrem i cynamonem, a następnie wykładamy na ciasto. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie ubijamy na sztywno białka z cukrem, które wykładamy na ciasto (po 45 minutach pieczenia) i pieczemy jeszcze 15 minut (aż nasza piana się zrumieni). I gotowe :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

bagietki-jogurtowe
poprzedni
Bagietki jogurtowe
makaron-z-sosem-grzybowym
następny
Makaron z sosem grzybowym