Placek kokosowo-krówkowy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Makowy biszkopt
Jajka - 6 szt.
Cukier - 6 łyżek
Mąka - 4 łyżki
Mak - 3 łyżki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa kokosowa
Wiórki kokosowe - 300 g
Mleko - 700 ml
Cukier - 3/4 szkl.
Margaryna - 250 g
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Masa krówkowa
Masa krówkowa - 1 puszka
Margaryna - 250 g
Orzechy - lub migdały do posypania

Placek kokosowo-krówkowy

Idealne w połączeniu z gorzką, czarną kawą :)

  • 30 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Ten placek jest dla osób, które uwielbiają mocno słodkie ciasta. Jest słodkie, ale przepyszne. Zrobiłam go na poprawę humoru i zadziałało :) Nie wymaga dużo pracy.

Kroki

1
Gotowe

Biszkopt makowy

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka, mąkę, mak i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy delikatnie łyżką, wylewamy na prostokątną blachę (ok. 33 x 23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrawamy go na 2 blaty.

2
Gotowe

Masa kokosowa

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością mleka, a resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Wrzucamy wiórki kokosowe i dalej gotujemy ok. 5 min. na wolnym ogniu. Dodajemy 250 g margaryny, a na samym końcu wlewamy rozrobioną mąkę. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Masę lekko studzimy i jeszcze ciepłą przekładamy makowy biszkopt.

3
Gotowe

Masa krówkowa

250 g margaryny ucieramy, dodając masę krówkową, którą następnie rozsmarowujemy na górnej części biszkoptu. Posypujemy siekanymi orzechami lub migdałami.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20170323_082354
poprzedni
Ciateczka “dam co mam”
Ciastka z migdalami i czekoladą
następny
Ciastka z migdałami i czekoladą