Placek z serem i owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 3 szkl.
Margaryna - 1/2 kostki (125 g)
Cukier - 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Żółtko - 5 szt.
Śmietana - 2 łyżki
Masa serowa
Ser biały - 1 kg (mielony - może być gotowy)
Jaja - 2 szt.
Margaryna - 1/2 kostki (125g) - rozpuszonej i ostudzonej
Budyń śmietankowy - 1 opakowanie
Cukier - 1/2 szkl.
Piana
Białka - 5 szt.
Cukier - 1/2 szkl.
Kisiel poziomkowy - 1 opakowanie (lub inny czerwony)
Dodatkowo
Owoce - sezonowe lub mrożone

Placek z serem i owocami

Sernik zawsze jest najlepszy :)

  • 30 min.
  • Porcje 18
  • Łatwy

O przepisie

Kruche ciasto w połączeniu z serem i zapieczoną pianą z kisielem jest pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy. Owoce dobieramy według sezonu lub smaku.  W lecie dodaję oczywiście świeże owoce, a w zimie albo mrożone albo z kompotu – jak do tego ciasta :)

Kroki

1
Gotowe

Zagniatamy ciasto z mąki, margaryny, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i śmietany. Dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą część wkładamy do lodówki.

2
Gotowe

Ser biały mielimy, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie miksujemy i wykładamy na ciasto. Na górę dodajemy owoce, jakie mamy pod ręką. Akurat miałam tylko truskawki z kompotu, więc ich użyłam. W lecie dodaję świeże truskawki, maliny lub borówki amerykańskie.

3
Gotowe

Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, na samym końcu dodając kisiel w proszku. Wykładamy na owoce. Na górę ucieramy na tarce o grubych oczkach odłożone do lodówki ciasto.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 - 60 min. (aż góra lekko się zarumieni). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Paluchy francuskie
poprzedni
Paluchy francuskie
Francuskie babeczki z budyniem i owocami
następny
Francuskie babeczki z budyniem i owocami