Placek ziemniaczany z gulaszem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Placki ziemniaczane
Ziemniaki - 1 kg
Cebula - 1 szt.
Czosnek - duży ząbek
Mąka - 2 czubate łyżki
Jajka - 1 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Olej - do smażenia
Gulasz
Mięso wieprzowe - 300 g
Czerwona papryka - 1 szt.
Pieczarki - 100 g
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 1 ząbek
Ziele angielskie - 2 szt.
Bulion - 500 ml
Pieprz ziarnisty - 5 szt.
Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
Słodka papryka - 1 łyżka
Papryka ostra mielona - 1/3 łyżeczki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Dodatkowo
Śmietana - 2 łyżki
Ser żółty - tarty - do posypania

Placek ziemniaczany z gulaszem

Porządny obiad ;)

  • 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Placki ziemniaczane uwielbiam. Mogę je jeść same, ze śmietaną i z cukrem a czasem – by mąż był zadowolony 😉 – podaję je z gulaszem, kleksem śmietany i posypuję tartym żółtym serem. Po takim obiedzie jestem syta aż do śniadania następnego dnia :)

Kroki

1
Gotowe

Gulasz

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w niedużą kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę drobno siekamy. Na patelni z niedużą ilością oleju podsmażamy mięso i przekładamy do garnka. Następnie podsmażamy cebulę i dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki, surową, pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą. Gulasz dusimy pod przykryciem ok. 1 godz, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem.

2
Gotowe

Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy placki ziemniaczane - mniejsze lub większe - w zależności jakie lubimy. Podajemy z gęstym gulaszem, ozdabiamy kleksem ze śmietany i posypujemy żółtym serem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Steki z jelenia w sosie
poprzedni
Steki z jelenia w sosie
20171006_122745
następny
Krem marchewkowo-porowy z mleczkiem kokosowym