Placki kokosowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 200 g
Wiórki kokosowe - 120 g
Cukier puder - płaska łyżka + do posypania
Jajka - 5 szt.
Masło lub margaryna - 50 g (roztopionego)
Mleko kokosowe - 150 ml
Rum - 50 ml
Sól - szczypta
Olej - do smażenia

Placki kokosowe

Dla miłośników kokosu.

  • 5 min. + czas oczekiwania
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Danie, które może być obiadem, kolacją lub przekąską na słodko. Robi się je w 5 minut. Najlepsze z domowym dżemem :)

Kroki

1
Gotowe

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wiórki kokosowe - wszystko mieszamy. Wbijamy jajka, dolewamy mleko kokosowe, roztopioną margarynę, płaską łyżkę cukru pudru oraz rum - masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Na rozgrzany na patelni olej kładziemy placki (1 łyżka - 1 placek) i smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z domowym dżemem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

sledzie-w-aromatycznym-sosie
poprzedni
Śledzie w aromatycznym sosie
krupnik-z-suszonymi-grzybami
następny
Krupnik z suszonymi grzybami