Placki z kurczaka i pieczarek

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet z kurczaka - 500 g
Pieczarki - 300 g
Cebula - 1 szt. (średniej)
Jajka - 4 szt.
Mozzarella - 1 kulka
Natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej
Olej - 2 łyżki
Mąka pszenna - 2 łyżki
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Kurkuma - 1/4 łyżeczki

Placki z kurczaka i pieczarek

Chrupiące, pieczone w piekarniku ziemniaki są wspaniałym dodatkiem.

  • 30 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Kotlety z fileta z kurczaka znamy i lubimy. Te są takie w trochę innym wydaniu. Pokrojone mięso wymieszane z pieczarkami i mozzarellą smakuje wybornie – a placki są bardzo delikatne. Do tego możemy zrobić smażone ziemniaczki i podać z surówką z buraków lub białej rzodkwi.

Kroki

1
Gotowe

Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Fileta, pieczarki, mozzarellę i cebulę przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 2 łyżki oleju, żółtka, mąki, kurkumę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywną pianę z białek. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na zloty kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubioną surówką i pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami. Smacznego!

Z przepisu wyszło mi 20 placków (wszystko zależy od wielkości).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Paszteciki z broukłami i pieczarkami w cieście francuskim
poprzedni
Paszteciki z brokułami i pieczarkami w cieście francuskim
Krem z zielonego groszku
następny
Krem z zielonego groszku z boczkiem