Placki marchewkoko-cukiniowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Marchew - 3 szt
Cukinia - 2 szt
Czosnek - 1 ząbek
Jajka - 2 szt
Mąka kukurydziana - 4-5 łyżek
Sól morska - do smaku
Pieprz - do smaku
Oregano - do smaku

Placki marchewkoko-cukiniowe

Cukiniowo - marchewkowa odmiana placuszków

  • 15 - 20 min
  • Porcje 14
  • Łatwy

O przepisie

Szybki i smaczny obiad lub lekka kolacja. Odmiana dla placków ziemniaczanych. Dla dorosłych i dla dzieci. Smakują zarówno na ciepło i na zimno. Możemy również spakować na wynos.

Kroki

1
Gotowe

Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy mocno wodę. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i dodajemy drobno posiekany czosnek. Wbijamy jajka, dokładnie mieszamy a następnie stopniowo łyżkami dodajemy mąkę cały czas mieszając. Gotowe ciasto nakładamy na patelnie i smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z sosami, ketchupem a nawet i jako dodatek do mięsa.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_8151
poprzedni
Kawowo-jaglany koktajl
IMG_8176
następny
Zupa pomidorowo-paprykowa