Placuszki serowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ser biały - 500 g
Jaja - 2 szt.
Kasza manna - 1/2 szkl.
Cukier puder - 1,5 łyżki
Mąka pszenna - 3 płaskie łyżki
Soda - 1 płaska łyżeczka
Aromat waniliowy - kilka kropel
Olej - do smażenia
Mąka - do obtoczenia

Placuszki serowe

Chrupiące i puszyste :)

  • 10 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Czasem jako przekąskę, czasem na kolację robię placuszki z białego sera. Nie robię ich zbyt słodkich, bo zjadam je z domowym słodziutkim dżemem – najczęściej z truskawek.

Kroki

1
Gotowe

Ser ucieramy na gładką masę, dodajemy żółtka, cukier puder, sodę, kaszę mannę, 3 łyżki mąki i aromat waniliowy - mieszamy do połączenia wszystkich składników.

2
Gotowe

Białka ubijamy na sztywno - mieszamy z masą. Formujemy placuszki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Mnie najlepiej smakują z dżemem, ale mogą być też posypane cukrem pudrem, podane z ubitą bitą śmietaną lub czekoladą :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Roladki z kurczaka faszerowane ricottą
poprzedni
Roladki z kurczaka nadziewane serem ricotta
9. Keks bananowy
następny
Keks bananowy