Placuszki z ricotty

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ser ricotta - 125g
Jajka - 1 szt
Mąka pszenna - 50g
Mleko roślinne lub krowie - 65ml
Proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki

Placuszki z ricotty

Ricotta zamieniona w placuszki

  • 15min
  • Porcje 10
  • Łatwy

O przepisie

Przepis zaczerpnięty od Nigell Lawson i warty do wypróbowania. Pracy i składników za wiele nie ma ale smak pozostaje na długo :) Danie dla dzieciaków i dorosłych, na śniadanie, podwieczorek i jako deser.

Kroki

1
Gotowe

Żółtko, ricottę i mleko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenie, ponownie mieszamy. Biało ubijamy na sztywno, delikatnie dodajemy do masy mieszając drewniana lub plastikową łyżką. Masę nakładamy na rozgrzaną patelnie (teflonowa - bez tłuszczu, inna - smarujemy olejem)i smażymy z obu stron.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

nalewka-cytrynowa
poprzedni
Nalewka cytrynowa
tajska-zupa-z-kurczakiem
następny
Tajska zupa z kurczakiem