Pleśniak

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Margaryna - 250 g
Jajka - 4 szt.
Mąka - 3 szkl.
Śmietana - 1-2 łyżki
Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
Cukier - 2/3 szkl. + 2 łyżki
Kakao - 2 łyżki
Dżem lub powidła - śliwkowe lub z czarnej porzeczki

Pleśniak

Smak dzieciństwa

  • 30 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Tego ciasta chyba nie muszę zachwalać 😉 Robiła je moja mama i babcia – proste ciasto, z dodatkiem domowych powideł jest po prostu pyszne :)

Kroki

1
Gotowe

Margarynę siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, śmietaną i 4 żółtkami. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną z nich zagniatamy z kakao. Każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika by stwardniały.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można piec w prostokątnej lub kwadratowej. Ja upiekłam w kwadratowej o boku 25 cm - bo lubię wyższe ciasto ) ścieramy na tarce o grubych oczkach 1 część białego ciasta, na to wykładamy powidła lub dżem, ścieramy kakaowe ciasto, wykładamy ubitą na sztywno pianę z 4 białek z dodatkiem 3/4 szkl. cukru, a na pianę ścieramy ostatnią część białego ciasta. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Jabłecznik z kratką
poprzedni
Szarlotka z kratką
Sznycel z sosem ziołowym
następny
Sznycle z sosem ziołowo-cytrynowym