Plińce

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 4 szkl. startych
Jajka - 2 szt.
Drożdże - 15 g
Mleko - niepełna szklanka
Kajzerka - 1 szt.
Olej - do smażenia
Sól - do smaku

Plińce

Inny sposób na placki ziemniaczane :)

  • 15 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

To placki ziemniaczane inaczej. Przepis na nie znalazłam w przepisach kuchni mazurskiej. Nie ma w nich ani grama mąki, za to są drożdże, a ubite białka na sztywno powodują, że placki są bardzo delikatne i pyszne. Tak pyszne, że miałam zrobić do nich sos grzybowy, ale nie zdążyłam, bo zniknęły wszystkie z talerza :)

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki dobrze odciskamy, zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy żółtka, drożdże wymieszane w 2 łyżkach ciepłego mleka oraz namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę. Solimy do smaku, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie łączymy z masą. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (uważamy przy obracaniu bo są delikatne). Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podajemy na gorąco ze śmietaną. Z przepisu wychodzi ok. 16 placków (w zależności oczywiście od wielkości).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_0590
poprzedni
Jaglano-kakaowa dawka energii
piwoszki
następny
Ciasteczka Piwoszki