Polędwiczka w cieście francuskim

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 2 szt.
Polędwiczka wieprzowa - 2 szt.
Filet z kurczaka - 1 szt. (podwójny niezbyt duży)
Pieczarki - 300 g
Cebula - 1 szt.
Śmietana 30% - 100 ml
Czosnek - 2 ząbki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Musztarda - ostra - 2 łyżki

Polędwiczka w cieście francuskim

Wyborne danie na szczególną okazję :)

  • 30 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Polędwiczka wieprzowa  otulona nadzieniem mięsno pieczarkowym w chrupiącym cieście francuskim to niecodzienna obiadowa propozycja. Możemy nią zachwycić znajomych lub rodzinę podczas świątecznego obiadu. Podaję ją z ulubioną sałatką lub surówką.

Kroki

1
Gotowe

Polędwiczki wieprzowe myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy, pieprzymy i nacieramy ostrą musztardą. Odkładamy na bok.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy, pieczarki kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła z oliwą i szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek i pieczarki i podsmażamy całość. Fileta z kurczaka mielimy razem z podsmażonymi pieczarkami. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.

Rozwijamy ciasto francuskie, układamy naszą polędwiczkę, którą smarujemy masą z mięsa mielonego. Zawijamy w ciasto francuskie (nacinam boki i zakładam na przemian). Tak samo postępujemy z drugą polędwiczką.

Pieczemy ok. 45 min. w 200 stopniach. Po upieczeniu pozostawiamy na chwilę w piekarniku. Kroimy na kawałki i podajemy z ulubiona sałatką.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

sernik-z-ajerkoniakiem
poprzedni
Sernik z ajerkoniakiem
img_0011
następny
Kluseczki buraczane