Popapraniec

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Jajka - 5 szt.
Mąka pszenna - 1 szkl.
Cukier - 1 szkl.
Olej - 1/4 szkl.
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Wiórki kokosowe - 1/2 szkl.
Mak - suchy - 1/2 szkl.
Kakao - 1 łyżka
Masa
Mleko - 1/2 litra
Budyń śmietankowy - 2 opakowania bez cukru
Masło lub margaryna - 1 kostka
Cukier puder - 1/2 szkl.
Polewa czekoladowa
Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
Masło - 1 łyżka
Woda - 3-4 łyżki
Dodatkowo
Wódka - 1/2 szkl.
Dżem z czarnej porzeczki - słoik
Rodzynki - do posypania
Wiórki kokosowe - do posypania
Migdały - lub orzechy - do posypania

Popapraniec

Wykwintne i smakowite :)

  • do 40 min.
  • Porcje 20
  • Średni

O przepisie

Ciasto o zabawnej nazwie i cudownym smaku:) Prezentuje się też znakomicie. Nie ma się co zniechęcać, patrząc na ilość produktów, bo nie jest skomplikowane 😉 Przepis dostałam od koleżanki, która znalazła go gdzieś w sieci.

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu powoli wlewamy olej, delikatnie miksując. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Ciasto wylewamy na przemian na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

2
Gotowe

Masa budyniowa

Na mleku gotujemy budyń, studzimy i ucieramy z masłem i cukrem pudrem.

3
Gotowe

Polewa czekoladowa

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, wrzucamy czekoladę i całość rozpuszczamy. Gdyby masa była za gęsta, dodajemy nieco wody.

4
Gotowe

Rodzynki namaczamy w alkoholu.
Ostudzone ciasto dzielimy na pół i skrapiamy alkoholem z moczenia rodzynek. Ciasto przekładamy masą budyniową. Na górze ciasta rozsmarowujemy dżem, posypujemy siekanymi migdałamy i namoczonymi rodzynkami. Polewamy masą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasto cappucino
poprzedni
Placek cappuccino
Danie chińskie
następny
Wieprzowina po chińsku