Potrawka z kurczaka i grzybów w śmietanie

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet z kurczaka - 500 g
Świeże grzyby - lub pieczarki - 500 g
Cebula - 350 g
Czosnek - 4 ząbki
Kurkuma - do smaku
Zioła prowansalskie - do smaku
Pieprz - do smaku
Olej - kilka łyżek
Śmietana - 5-6 łyżek

Potrawka z kurczaka i grzybów w śmietanie

Grzyby leśne dają cudowny aromat :)

  • do 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Grzyby leśne możemy zastąpić pieczarkami. Danie jest proste i pyszne. Serwuję je z ryżem lub gotowanymi ziemniaczkami.

Kroki

1
Gotowe

Fileta z kurczaka myjemy i kroimy na paski. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i ziołami prowansalskimi. Polewamy oliwą - całość dokładnie mieszamy. Grzyby kroimy na kawałki, cebulę w półplasterki lub kostkę, czosnek siekamy.

Fileta z kurczaka podsmażamy i odkładamy na talerz. Następnie podsmażamy grzyby - odkładamy na talerz. Na samym końcu podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy do niej podsmażonego fileta z kurczaka i grzyby. Całość mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i chwilę dusimy.

Podajemy z ryżem lub gotowanymi ziemniakami.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

krokiety-z-parowka-i-zoltym-serem-lub-mozzarella-i-pomidorem
poprzedni
Krokiety z chleba tostowego
cytrynowo-migdalowe-ciasto-z-gruszkami
następny
Cytrynowo-migdałowe ciasto z gruszkami