Proste ciasto drożdżowe z owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Drożdże - 30 g
Cukier - 4 łyżki
Mleko - 1/2 szkl. (ciepłego)
Mąka - 400 g
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Sól - szczypta
Jajka - 2 szt.
Śmietana 18% - 2 łyżki
Olej - 1/4 szkl.
Kruszonka
Mąka - 1 i 1/4 szkl.
Cukier - 3/4 szkl.
Masło lub margaryna - 115 g
Sól - szczypta
Dodatkowo
Owoce - np. śliwki - ok. 1 kg
Cukier puder - do posypania

Proste ciasto drożdżowe z owocami

Domowe ciasto najlepsze na popołudniowy deser :)

  • 25 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto drożdżowe zawsze kojarzyło mi się z zagniataniem i długim czekaniem. A efekt końcowy był różny. Ten przepis jest bardzo prosty w dodatku nie zagniatamy ciasta a miksujemy. Do tego dodajemy owoce i obowiązkową kruszonkę :) Wypróbujcie, a z pewnością będziecie zadowoleni.

Kroki

1
Gotowe

Drożdże kruszymy, zasypujemy 2 łyżkami cukru - mieszamy. Zalewamy 1/2 szkl. ciepłego (nie gorącego) mleka, mieszamy i zostawiamy na 10-15 min, aż drożdże się "ruszą". Wsypujemy przesianą mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, wybijamy 2 jajka, dodajemy śmietanę i olej. Całość miksujemy, a następnie wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35 cm). Na ciasto wykładamy śliwki - umyte i przekrojone na pół - skórką do dołu.

Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy nią ciasto. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

surowka-coleslaw
poprzedni
Surówka colesław
img_9044
następny
Zupa krem z kukurydzy