Przecier z ogórków

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ogórki - ilość zależy od nas
Koperek - kilka gałązek
Świeży chrzan - po małym kawałku do słoiczka
Liść laurowy - tyle sztuk ile słoiczków
Pieprz ziarnisty - po 5 szt. do 1 słoiczka
Czosnek - tyle ząbków ile słoiczków
Sól - 2 łyżki na 1 litr wody

Przecier z ogórków

Tego nie może zabraknąć na zimę :)

  • 30 min.
  • Łatwy

O przepisie

Zupę ogórkową uwielbiam – zaraz po rosole i pomidorowej. Dlatego obowiązkowo na półce w piwnicy musi być dość sporo słoiczków z przecierem własnej roboty. Jeśli nie robiliście do tej pory, to zachęcam bo nie ma jak zupa ogórkowa z domowego przecieru.

Kroki

1
Gotowe

Ogórki razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub w malakserze). W garnku zagotowujemy wodę z solą - na 1 litr wody 2 płaskie łyżki soli. Do słoiczków (u mnie o pojemności 400g) nakładamy starte ogórki, lekko je uciskając. Na górę dajemy po 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym, małym kawałku obranego chrzanu, 5 ziarenek pieprzu i małej łodydze kopru. Zalewamy niewielką ilością wody z solą, zakręcamy i odstawiamy na półkę do piwnicy. Nie pasteryzujemy.

Z około 2 kg wyszło mi 14 słoiczków.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Rolada z sera żółtego
poprzedni
Rolada z sera żółtego
Babka z cukinii
następny
Babka z cukinii