Pudding z nasionami chia i owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mleko migdałowe - 200 ml
Nasiona Chia - 1/4 szkl
Owoce - według uznania

Pudding z nasionami chia i owocami

Nasiona Chia - szybkie śniadanie

  • 15 min + czas nasączenia
  • Porcje 1
  • Łatwy

O przepisie

Nie raz pewnie słyszeliście o nasionach Chia (szałwia hiszpańska), chcieliście kupić tylko nie wiedzieliście do czego wykorzystać. Po pierwsze poznajmy ich wartości odżywcze. W internecie jest bardzo dużo informacji na ten temat. Ja wymienię tylko kilka: są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Posiadają dużą zawartość wapnia i kwasów tłuszczowych omega-3 niż niejedne produkty spożywcze. Wpływają na lepszą pamięć, zmniejszają ryzyko rozwoju raka oraz pomagają złagodzić objawy depresji.

Nasiona same w sobie są bez smaku dlatego warto je moczyć w płynach które lubimy. Mleko roślinne, soki, koktajle.

Dużym plusem dla nasion chia jest to ze możemy je przygotować dzień wcześniej a rano po prostu dorzucić dodatki jakie tylko chcemy. Idealne na pożywne śniadanie.

Kroki

1
Gotowe

Najlepiej na noc dokładnie wymieszać mleko z nasionami, przykryć i odstawić do lodówki. Rano dodać owoce ( u mnie 130g malin i mango).

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Ciasto ucierane z serem
poprzedni
Ciasto ucierane z serem
Domowe ciasto ze śliwkami
następny
Domowe ciasto ze śliwkami