Puree z kalafiora

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kalafior - 450 g
Masło - 40 g
Mleko - 3 łyżki
Śmietana - 1/2 szkl.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Puree z kalafiora

Delikatne i śmietankowe

  • 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Dodatkiem do mięsa czy ryby nie zawsze muszą być tradycyjne ziemniaki. Może to być też np. puree z kalafiora :) Inspiracją jest Gordon Ramsay.

Kroki

1
Gotowe

Kalafiora dzielimy na małe różyczki, a twardą część kroimy w plastry (może być też mrożony, którego przed przygotowaniem rozmrażam). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kalafiora i smażymy na średnim ogniu 3-4 minuty. Następnie dodajemy mleko, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu ok. 3 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i powoli doprowadzamy całość do wrzenia. Częściowo przykrywamy patelnię i gotujemy do momentu, aż kalafior stanie się miękki, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko blendujemy na gładką masę. I zajadamy :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ryż z warzywami
poprzedni
Ryż z warzywami
Kartoflanka ze śmietaną
następny
Kartoflanka ze śmietaną