Puszyste rogaliki z jabłkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 500 g
Drożdże - 40 g
Masło - 200 g
Jajka - 3 szt.
Mleko - 1/3 szkl.
Cukier - 2 łyżki
Sól - szczypta
Jabłko - duszone lub marmolada, nutella, budyń, serek owocowy
Kruszonka
Mąka - 50 g
Masło - 50 g
Cukier - 50 g

Puszyste rogaliki z jabłkami

Małe, mięciutkie pyszności.

  • 45 min.
  • Łatwy

O przepisie

Ten przepis znalazłam w jakimś kolorowym czasopiśmie. Drożdżowe rogaliki robiłam już nie raz, ale jakoś nigdy nie wpadłam na to by je posypać kruszonką. To właśnie mnie skusiło w tym przepisie. A rogaliki są faktycznie bardzo puszyste. Jakie nadzienie damy do środka zależy od nas – miałam akurat uduszone jabłuszka, dlatego one znalazły się w środku. Może być też marmolada, nutella, budyń, serek owocowy.

Kroki

1
Gotowe

Masło roztapiamy i studzimy. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem. Dodajemy 2 jajka, mąkę, szczyptę soli i roztopione przestudzone masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.

W międzyczasie zagniatamy składniki kruszonki.

2
Gotowe

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie lub trzy części - w zależności czy chcemy by nasze rogaliki były większe lub mniejsze. Każdą część rozwałkowujemy na okrągłe placki i kroimy na trójkąty. Na każdym trójkącie układamy porcję nadzienia - u mnie jabłka pokrojone w kostkę podduszone z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Zwijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Roladki z łososiem i paluszkami krabowymi
poprzedni
Kolorowe roladki
Krewetki na maśle
następny
Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki