Pychotka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 400 g
Margaryna - 200 g
Cukier - 4 łyżki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Żółtko - 4 szt.
Śmietana 18% - 2-3 łyżki
Beza
Białka - 8 szt.
Cukier - 1 szkl.
Mąka ziemniaczana - 4 łyżeczki
Orzechy - włoskie - 1 szkl. pokrojonych
Krem
Mleko - 0,5 l
Mąka pszenna - 3 łyżki
Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
Cukier - 5 łyżek
Żółtko - 2 szt.
Margaryna - 200 g
Dodatkowo
Powidła śliwkowe - 1 słoik

Pychotka

Najlepiej smakuje z filiżanką gorzkiej kawy

  • ok. 45 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Nazwa sama mówi, jak to ciasto smakuje :) Trochę pracy przy nim jest, ale warto się poświęcić.

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy i przekładamy do protokątnej blachy (wymiary 25x36), wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, smarujemy powidłami.

2
Gotowe

Beza

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier i na samym końcu mąkę ziemniaczaną. Dzielimy na 2 części i rozkładamy na plackach posmarowanych powidłami. Posypujemy orzechamy. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

3
Gotowe

Krem

Zagotowujemy szklankę mleka, a w pozostałej części rozrabiamy cukier, mąkę i żółtka. Wlewamy powoli do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotujemy budyń, który następnie chłodzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę i dodając budyń dalej miksujemy.

4
Gotowe

Upieczone placki przekładamy masą budyniową i chłodzimy w lodówce (choć ja nie zdążyłam bo od razu moi panowie zabrali się do jedzenia ;) ).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Burrito
poprzedni
Burrito
Krem z pomidorów
następny
Krem z pomidorów