Pyszny chlebuś pieczony w garnku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 750 g
Drożdże - 25 g świeżych lub 7 g suszonych
Cukier - 1/2 łyżeczki
Sól - 1 łyżeczka
Olej - 1 łyżka
Ciepła woda - 2 szkl.

Pyszny chlebuś pieczony w garnku

Domowy, chrupiący chlebuś jest najlepszy :)

  • 5 min. + czas oczekiwania
  • Łatwy

O przepisie

Na przepis natknęłam się kilkarotnie w jednej z grup o gotowaniu – ten pochodzi od Anny Guzik. Długo się zastanawiałam czy go robić, ponieważ na zdjęciach wyglądał jak z piekarni, przepis jest aż za prosty, a w dodatku ciasto wkłada się do lodówki na noc zamiast w ciepłe miejsce. Ale zaryzykowałam i całe szczęście. Chleb jest wspaniały a skórka mocno chrupiąca. Wypróbujcie bo naprawdę warto :)

Kroki

1
Gotowe

Wieczorem wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski, mieszamy razem łyżką, przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki (miska-lub garnek- musi być naprawdę spora, bo ciasto rośnie i może nam się rozlać po lodówce).

Następnego dnia rano podsypujemy blat mąką i krótko zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.

Piekarnik nagrzewamy razem z garnkiem i pokrywką (nie miałam garnka do zapiekania więc wykorzystałam naczynie żaroodporne) do 220 stopni. Do gorącego garnka/naczynia wkładamy nasze ciasto, przykrywamy pokrywką i pieczemy w 200 stopniach 35 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. A potem możemy zajadać nasz smakowity chlebuś :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_8988
poprzedni
Szybka kawa mrożona
surowka-coleslaw
następny
Surówka colesław