Pyszny sernik

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ser biały - 1,10 kg
Cukier puder - 400 g
Jajka - 7 szt.
Żółtko - 3 szt.
Margaryna - rozpuszczona i ostudzona - 250 g
Budyń śmietankowy - 1 opakowanie
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Ziemniaki - ugotowane w lekko osolonej wodzie - 5 szt. średnich

Pyszny sernik

Idealnie pasujący do popołudniowej kawy.

  • 25 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Przepis na ten sernik mocno mnie zaskoczył, a właściwie jeden dodatek – gotowane ziemniaki :) Mam nadzieję, że to Was nie zniechęci, bo sernik jest naprawdę pyszny – puszysty i delikatny w smaku. Ziemniaków oczywiście nie czuć :) U mnie w domu najbardziej lubiane są serniki najprostsze – bez spodu z ciasta i innych dodatków. Polecam wypróbować bo naprawdę warto!

Kroki

1
Gotowe

Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy razem z białym serem. Dodajemy żółtka i jajka zmiksowane z cukrem pudrem, rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, opakowanie budyniu waniliowego (proszek), proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładką masę. Wylewamy do prostokątnej blachy (moja ma wymiar 25x35) i pieczemy 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Pikantna pasta paprykowa
poprzedni
Pikantna pasta paprykowa
Murzynek z bitą śmietaną
następny
Murzynek z bitą śmietaną