Racuchy z jabłkami na zsiadłym mleku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 2 szkl.
Zsiadłe mleko - 2 szkl.
Jajka - 2 szt.
Sól - szczypta
Cukier - 1/2 łyżki
Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Jabłko - 4 duże
Olej - do smażenia
Cukier puder - do posypania

Racuchy z jabłkami na zsiadłym mleku

Najlepsze z cukrem pudrem i domowym dżemem. Można zrobić też jogurtowo-owocowy sos.

  • 20 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Potrawa mojego dzieciństwa :) Jadłam je bardzo często  albo na obiad, albo na deser, albo na kolację. Racuchy są chrupiące, rozpływają się w ustach :)

Kroki

1
Gotowe

Jajka mieszamy ze zsiadłym mlekiem, a następnie z resztą składników (za wyjątkiem jabłek). Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem, możemy podać je z domową konfiturą lub zrobić sos jogurtowo-owocowy.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Biało-czarne ciasto z jabłkami
poprzedni
Czarno-białe ciasto z jeżynami
Drożdżowe ruloniki z marmoladą
następny
Drożdżowe rurki z marmoladą