Ravioli z mięsem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 2 szkl.
Jajka - 1 szt.
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Ciepła woda - 3/4 szkl.
Sól - szczypta
Nadzienie
Wieprzowina - 200 g
Ser żółty - 100 g
Jajka - 1 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Ravioli z mięsem

Posypane parmezanem z lampką dobrego wina - wspaniałe!

  • 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Potrawa kuchni włoskiej, którą uwielbiam. Najczęściej robię je ze szpinakiem, ale że mój mąż kręci nosem, muszę też czasem zrobić wersję mięsną  😉

Kroki

1
Gotowe

Opłukane i osuszone mięso mielimy. Dodajemy jajko, starty żółty ser, sól i pieprz - wszystko dokładnie mieszamy.

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, wodę, oliwę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na kwadrat, który przecinamy radełkiem na pół. Na jednej połówce w równych odstępach układamy farsz. Nakrywamy drugą połową ciasta, dociskamy. Radełkiem lub nożem wycinamy kwadraty ciasta z farszem w środku. Ravioli gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną oliwy, podajemy posypane świeżo zmielonym pieprzem, parmezanem, z ulubioną surówką.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Tarta jabłkowa
poprzedni
Tarta jabłkowa
Ravioli ze szpinakiem
następny
Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta