Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 300 g
Jaja - 3 szt.
Sól - niecała płaska łyżeczka
Woda - 3 łyżki
Nadzienie
Szpinak mrożony - 400 g
Ser ricotta - 200 g
Parmezan - 4 łyżki
Jaja - 2 szt.
Gałka muszkatołowa - szczypta
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta

Szybka i pyszna potrawa.

  • 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Moje ulubione pierożki. Do tego lampka dobrego wina i nic więcej mi nie potrzeba :)

Kroki

1
Gotowe

Rozmrażamy szpinak, a nastepnie dusimy pod przykryciem w garnku z odrobiną wody. Odcedzamy i mieszamy z ricottą, jajkami i parmezanem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Z mąki, soli, 2 jajek i 1 żółtka zagniatamy ciasto (w razie potrzeby można dodać trochę wody), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowyjemy bardzo cienko. 2 części smarujemy białkiem, łyżeczką wykładamy farsz w równych odstępach. Przykrywamy drugim plackiem, dociskamy i wykrawamy małe kwadraciki. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. Podajemy posypane parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i np. śmietaną.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ravioli z mięsem
poprzedni
Ravioli z mięsem
Ciasteczka z mąki kukurydzianej
następny
Ciasteczka z mąki kukurydzianej