Razowa pita z kurczakiem i warzywami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Pita pszenno-razowa - 3 szt. http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/pita-ziolowo-paprykowa/
Filet z kurczaka - 1 szt.
Sos jogurtowo majonezowy z chili - kilka łyżek http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/jogurtowo-majonezowy-sos-chili/
Sos czosnkowo-ziołowy - kilka łyżek http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/sos-czosnkowo-ziolowy/
Olej - do podsmażenia mięsa
Pomidor - 1 szt.
Ogórek zielony - 1 szt.
Rukola - garść lub sałata
Cebula czerwona - 1 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Kurkuma - 1/2 łyżeczki

Razowa pita z kurczakiem i warzywami

Wszystko własnoręcznie robione - i pita i sosy :)

  • do 60 min. + czas oczekiwania
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Moje dziecko bardzo lubi dania typu fast food. Dlatego kiedy tylko mam okazję staram się przygotować zdrowszą wersję tych dań – bez sztucznych ulepszaczy i konserwantów. Domowa pita stała się przebojem w mojej kuchni i robię ją dla rodziny dość często. Przepis na domową pitę znajdziecie tutaj – razowo-pszenna pita ziołowo-paprykowa. Robię do niej dwa sosy – jogurtowo-majonezowy sos chili i sos czosnkowo-ziołowy.

Kroki

1
Gotowe

Pita

Przepis na domową pitę znajdziecie tutaj - http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/pita-ziolowo-paprykowa/ .

2
Gotowe

Sosy

Przepis na domowy sos czosnkowo ziołowy - http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/sos-czosnkowo-ziolowy/
A na jogurtowo majonezowy sos chili - http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/jogurtowo-majonezowy-sos-chili/

3
Gotowe

Mięso

Fileta z kurczaka kroję na wąskie paski, podsmażam na oleju - aż będzie złocisty, doprawiam solą, pieprzem i kurkumą.

4
Gotowe

Podanie

Pitę przekrawam na pół, jedną część smaruję sosem chili i ziołowym, układam rukolę (lub sałatę), podsmażone mięso, pokrojonego na półplasterki pomidora, ogórka, cebulę czerwoną, na to wykładam ponownie sos chili i ziołowy.

I gotowe! Teraz tylko zajadać ze smakiem :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Razowo-pszenna pita ziołowa
poprzedni
Razowo-pszenna pita ziołowo-paprykowa
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
następny
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami