Risotto z dynią i kabanoskami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Dynia - ok. 800 g (ja użyłam odmiany Hokkaido)
Ryż - 300 g (użyłam typ do risotto - arborrio)
Cebula szalotka - 3 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Kabanos z chili - 100-120 g
Masło - 50 g
Parmezan - do posypania
Bulion - 500 ml
Majeranek - do smaku
Lubczyk - do smaku
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Risotto z dynią i kabanoskami

Sycące danie i ciekawym smaku.

  • 25 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Jesień to sezon na dynię. Dlatego na moim stole pojawiają się różne potrawy z jej dodatkiem. To danie serwuję na obiad i nawet mój mięsożerny mąż jest zadowolony :) Potrawa ma ciekawe połączenie smaków – delikatna i lekko słodkawa dynia z pikantnymi kabanosami, a do tego fantastyczny kolor. Zachęcam do wypróbowania :)

Kroki

1
Gotowe

Dynię obieramy i kroimy na niewielką kostkę. W kostkę kroimy też szalotki i kabanosy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kabanosy chwilę podsmażamy na suchej patelni i odkładamy na bok. Na tą samą patelnię dajemy odrobinę masła i szklimy szalotkę. Następnie dodajemy czosnek i dynię. Chwilę podsmażamy i dodajemy ryż. Całość chwilę smażymy, przekładamy do garnka a następnie dolewamy bulion. Gotujemy do miękkości, pamiętając o mieszaniu, by ryż nie przywarł do dna. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, a gdy wszystko będzie miękkie dodajemy podsmażone wcześniej kabanosy. Na końcu dodajemy trochę masła i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy parmezanem. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_9955
poprzedni
Miodowo-musztardowy filet z kurczaka
img_9984
następny
Tarta z mascarpone