Topione rogaliki z marmoladą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Margaryna - 1/2 kostki
Cukier - 2 łyżki
Jajka - 2 szt.
Mąka - 500 g + do podsypania
Drożdże - 70 g
Mleko - 3/4 szkl.
Marmolada - ulubiony smak (lub nutella, jabłka)
Dodatkowo
Jajka - 1 szt. do posmarowania
Cukier trzcinowy - do posypania

Topione rogaliki z marmoladą

Lubię je jeść na śniadanie - świeżutkie ze szklanką mleka :)

  • do 30 min.
  • Porcje 40
  • Łatwy

O przepisie

Pyszne, mięciutkie, drożdżowe rogaliki z marmoladą. Nie trzeba poświęcać dużo czasu by je zrobić. Są smaczne nawet następnego dnia. Możemy nadziewać je również nutellą lub jabłkami. Z przepisu wychodzi ok. 40 szt. rogalików – ale wszystko zależy od tego jakiej będą wielkości:)

Kroki

1
Gotowe

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Mąkę przesiewamy, dodajemy miękką margarynę, jajka, cukier i rozpuszczone drożdże w mleku - zagniatamy ciasto (jak za bardzo lepi się do rąk, dodajemy trochę mąki). Zagniecione ciasto wkładamy do dużej miski lub garnka z wodą (temperatura pokojowa) i czekamy aż wypłynie na powierzchnię (u mnie następuje to po ok. 10-12 minutach). Ciasta nie owijamy w żaden materiał, jak to czasem robimy przy innych przepisach :)

Jak ciasto wypłynie na powierzchnię wyciągamy je z wody, lekko posypujemy mąką, chwilkę zagniatamy. Dzielimy na kilka części (u mnie 3 - wszystko zależy od tego jakie duże rogaliki chcemy mieć). Rozwałkowujemy na okrągły placek, kroimy na trójkąty, na każdy z nich nakładamy marmoladę i zwijamy. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym (lub grubym białym).

Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - aż nabiorą złocistego koloru.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_9442
poprzedni
Jogurtowy deser z Chia
img_9450
następny
Kokosowe kuleczki z kaszy mannej