Rolada z mięsa mielonego

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1 kg
Parmezan - 200-250 g tartego
Jajka - 3 szt.
Suszone pomidory - słoiczek
Ser feta - opakowanie
Czosnek - 2 ząbki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Słodka papryka mielona - do smaku
Zioła prowansalskie - do smaku
Kurkuma - szczypta
Chili - szczypta
Żółty ser - kilka plasterków

Rolada z mięsa mielonego

Można podawać ją z dodatkiem ulubionego sosu

  • 20 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Ogromną zaletą tego dania jest to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło na obiad z ziemniaczkami czy kluskami śląskimi, jak i na zimno do chleba.

Kroki

1
Gotowe

Mięso mielone mieszamy z parmezanem, jajkami, posiekanym czosnkiem - całość doprawiamy przyprawami według uznania i wyrabiamy na jednolitą masę. Urywamy dwa kawałki folii aluminiowej, zakładamy jeden na drugi (dłuższym bokiem do siebie) - tak by powstał duży prostokąt, na którym rozkładamy mięso mielone. Na nie kruszymy fetę i pokrojone na kawałki suszone pomidory. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Owijamy folią i pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie rozcinamy folię i na górze układamy ser żółty i zapiekamy kolejne 15 minut. Podajemy na ciepło z ziemniaczkami lub z kluskami śląskimi i sosem lub na zimno do kanapki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

11. Makaron na ostro z domowym pesto
poprzedni
Makaron z domowym pesto
Ciastka przez maszynkę
następny
Ciasteczka kręcone przez maszynkę