Rolada z sera żółtego

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ser żółty - 400g
Jajka - 3 szt.
Majonez - 1/2 szkl.
Filet z kurczaka - ok. 400 g
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Kurkuma - do smaku
Do wersji wzbogaconej
Suszone pomidory - z oleju - kilka sztuk
Pesto - z bazylii

Rolada z sera żółtego

Pomysł na zimną przekąskę.

  • 20 min.
  • Porcje 18
  • Łatwy

O przepisie

Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy. Dość długo leżał w szufladzie zanim zdecydowałam się go wypróbować. Teraz żałuję, że tak późno 😉 Roladę robi się bardzo prosto i szybko. W oryginalnej wersji jest tylko z kurczakiem. Zmodyfikowałam go dodając pesto i suszone pomidory. Zamiast tego można też dodać podsmażone pieczarki i trochę zieleniny dla koloru :)

Kroki

1
Gotowe

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijamy, dodajemy starty ser i majonez. Całość dokładnie mieszamy. Wylewamy na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, rozbjamy dość cienko (najlepiej przez folię spożywczą, żeby się nie porwały), doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą (lub swoimi ulubionymi przyprawami).

2
Gotowe

Na upieczoną (ciepłą) masę serową wykładamy rozbitego fileta, smarujemy cienko bazyliowym pesto i kładziemy pokrojone suszone pomidory (możemy podarować sobie pesto i pomidory lub zamiast tego dodać np. podsmażone pieczarki i trochę zieleniny - wszystko według własnych smaków). Całość delikatnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku, układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy kolejne 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu studzimy, a następnie kroimy i zajadamy ze smakiem :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20170819_132632
poprzedni
Krem z kukurydzy 2
Przecier ogórkowy
następny
Przecier z ogórków