Rolada z twarogiem i malinami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 2 opakowania
Ser biały - 500 g
Jajka - 3 szt.
Cukier puder - 150 g
Margaryna - 1/2 kostki
Budyń śmietankowy - 1 opakowanie
Rum - 20 ml
Starta skórka z cytryny - 1 łyżeczka
Maliny - 400 g
Białko - 1 szt. - do posmarowania
Cukier puder - do posypania

Rolada z twarogiem i malinami

Ekspresowy serowo owocowy deser.

  • 20 min.
  • Porcje 14
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto francuskie warto mieć zawsze pod ręką, bo szybko można z niego wyczarować apetyczne dania, ciasta, przystawki. Dziś specjalnie na życzenie męża zrobiłam ciasto z nadzieniem serowo malinowym. Przepis pochodzi z gazety.

Kroki

1
Gotowe

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, budyń w proszku, startą skórkę z cytryny i rum - miksujemy. Dodajemy twaróg rozbity widelcem - całość dokładnie mieszamy.

Maliny płuczemy i zostawiamy by obciekły z wody.

2
Gotowe

Na ciasto francuskie wykładamy masę serową (2 ciasta - 2 rolady) - zostawiając po kilka centymetrów z każdej strony bez masy, by przy zwijaniu masa nie wyciekała, a brzegi dobrze się złączyły. Na masie układamy maliny. Krótsze boki zawijamy do środka, a następnie dłuższe boki łączymy ze sobą i dobrze sklejamy. Wierzch rolady smarujemy białkiem. Pieczemy w 200-210 stopniach 25-30 minut - aż wierzch zrobi się złotobrązowy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i malinami.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasto czekoladowe z cukinii
poprzedni
Ciasto czekoladowe z cukinii
Smażone kuleczki z cukinii
następny
Smażone kuleczki z cukinii