Rolada szpinakowa z łososiem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Szpinak - 450g mrożony
Łosoś wędzony - 200 g
Serek kremowy - 200g
Jajka - 4 szt
Mąka pszenna - 1 łyżka
Czosnek - 1 ząbek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Gałka muszkatołowa - do smaku
Masło - 1 łyżka

Rolada szpinakowa z łososiem

Smak, który zostaje długo w pamięci :)

  • do 40 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Roladka ta jest idealną zakąską na imprezy. Pracy przy niej jest niewiele a efekt końcowy mówi wszystko :)

Kroki

1
Gotowe

Szpinak rozmrażamy na sitku i odciskamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy szpinak, doprawimy go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podsmażamy a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Do przestudzonego szpinaku dodajemy żółtka i mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko razem łączymy.

2
Gotowe

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. Blachę o wymiarach 30x40cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę szpinakową. Pieczemy 15-20 min

3
Gotowe

Ciepłe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zwijamy w nią roladę. Czekam aż ostygnie. Zimne ciasto odwijamy, smarujemy serkiem i wykładamy łososia wzdłuż dłuższego boku. Roladę mocno zwijamy, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na noc. Przed podaniem roladę kroimy w plasterki.

4
Gotowe

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Tort oreo kawałek
poprzedni
Torcik Oreo
IMG_7938
następny
Sałatka caprese