Rosół wołowy z kluseczkami wątrobianymi

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Rosół wołowy
Szponder wołowy - 500 g
Marchew - 2 szt. małej
Seler - kawałek
Pietruszka - 2 szt.
Por - nieduży kawałek
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Lubczyk ogrodowy - kilka liści
Ziele angielskie - 6 szt.
Pieprz ziarnisty - płaska łyżeczka
Vegeta - do smaku
Pieprz - do smaku
Kluseczki wątrobiane
Wątróbka - 450 g
Mąka - niepełna szklanka
Cebula - 1 szt.
Jajka - 1 szt.
Bułka tarta - 3-4 łyżki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Rosół wołowy z kluseczkami wątrobianymi

Propozycja na wyjątkowy, niedzielny obiad.

  • Porcje 6
  • Średni

O przepisie

Jak znudził nam się rosół z makaronem, możemy podać go z kluseczkami wątrobianymi. Taki rosół pojawiał się tradycyjnie na niedzielny obiad u mojej Babci :) Kluseczki wątrobiane robi się dość szybko. Są jednocześnie delikatne i wyraziste w smaku, dzięki sporej ilości pieprzu.

Kroki

1
Gotowe

Rosół wołowy

Warzywa obieramy i płuczemy. Mięso płuczemy i osuszamy. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy mięso i warzywa. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok. 4 godzin (im dłużej tym lepiej), pod uchyloną pokrywką. Jeżeli odparuje nam za dużo wody, można uzupełnić. Pod koniec gotowania próbujemy i jeżeli trzeba doprawiamy według własnego smaku. Mój jest dobrze słony i pikantny.

2
Gotowe

Kluseczki wątrobiane

Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Wątróbkę czyścimy z błonek. Wątróbkę mielimy razem z cebulą, a pod koniec mielenia wsypujemy bułkę tartą (dzięki temu wyczyścimy maszynkę :) ). Do masy dodajemy jajko i stopniowo wsypujemy mąkę (tyle, aby ciasto było gęste), doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Kluseczki powinny być dość pikantne.

Kluseczki wrzucamy do lekko osolonego wrzątu za pomocą łyżki lub łyżeczki i gotujemy przez około 5 minut. Wyławiamy je łyżką cedzakową i podajemy z rosołem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Panierowany kalafior
poprzedni
Panierowany kalafior
IMG_8437
następny
Łosoś z czerwonym ryżem i awokado