Ryż z jabłkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ryż - 2 szkl.
Woda - 4 szkl.
Masło - 3 łyżki
Jaja - 2 szt.
Sól - do smaku
Jabłko - 1 kg
Śmietana 30% - 1 szkl.
Cynamon - 1 łyżeczka
Cukier - do smaku

Ryż z jabłkami

Szybkie, proste, słodkie, pachnące dzieciństwem danie.

  • 20 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

To danie królowało na stole, gdy byłam dzieckiem. Dzisiaj często przyrządzam go dla mojego męża, który uwielbia ryż z jabłkami tak samo jak makaron z serem :) Sycące, słodkie danie.

Kroki

1
Gotowe

W garnku roztapiamy 1 łyżkę masła, wsypujemy ryż i podsmażamy mieszając. Gdy zrobi się szklisty zalewamy go wodą, lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min - do wchłonięcia wody. Ryż może być lekko twardy ale sypki.
Jaja roztrzepujemy i dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce lub kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z cynamonem i dosładzamy do smaku.

2
Gotowe

Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem, wykładamy 1/3 ryżu, na to połowę jabłek, 1/3 ryżu, pozostałą połówkę jabłek i 1/3 ryżu. Całość zalewamy śmietanką , dajemy kilka wiórek masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - ok. 40-45 min. (ja pierwsze 30 minut piekę pod przykryciem, a kolejne 15 bez przykrycia).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

poprzedni
Roladki z kurczaka
Ciasto maslankowe
następny
Ciasto maślankowe