Ryż z warzywami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ryż - 2 torebki (ugotowanego na sypko)
Marchew - 2 szt.
Por - 1 szt. (nieduża - biała część)
Olej kokosowy - 1/2 łyżki
Jaja - 2 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Ryż z warzywami

Świetny dodatek do mięsa.

  • 15 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Ten ryż jadłam u koleżanki na kolacji, która podała go jako dodatek do panierowanego kotleta. Zasmakował mi tak bardzo,  że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Jest banalny w wykonaniu, a dodatek oleju kokosowego nadaje mu bardzo ciekawy posmak.

Kroki

1
Gotowe

Obraną marchew ścieramy na grubych oczkach, por kroimy w cienkie półtalarki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy ryż, dodajemy pokrojone warzywa i mieszając smażymy aż warzywa zmiękną. Na osobnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła. Jajka roztrzepujemy w miseczce, solimy do smaku i cienkim strumieniem, cały czas mieszając, wlewamy na patelnię. Cały czas mieszając smażymy je aż będą dobrze ścięte. Dodajemy do ryżu z warzywami, podsmażamy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy do mięsa :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Karczek w sosie musztardowym
poprzedni
Karczek w sosie musztardowym
Puree z kalafiora
następny
Puree z kalafiora