Sałatka z boczniakami i rukolą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Boczniaki - 250 g
Rukola - 70-80 g
Pomidorki koktajlowe - 250 g
Czosnek - 2 ząbki
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Masło - 1 łyżka
Słonecznik - 1 - 2 łyżki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Sałatka z boczniakami i rukolą

Po prostu pyszne!

  • 20 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Sałatka, którą przyrządza się szybko. Kilka produktów – a efekt wyśmienity :) Do sałatki najlepiej użyć mniejszych boczniaków – są smaczniejsze. Można jeść ją samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego pieczywa z masełkiem czosnkowym :)

Kroki

1
Gotowe

Rukolę myjemy, oszuszamy i przekładamy do miski. Boczniaki czyścimy, myjemy i kroimy na duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą - podsmażamy boczniaki do zrumienienia, dodając posiekany czosnek - doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Pomidorki sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry - przekrawamy na pół i dorzucamy do rukoli. Dokładamy przesudzone grzyby. Ziarna słonecznika podprażamy na patelni - dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Podajemy z chrupiącym pieczywem i masełkiem czosnkowym.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Domowe ciasto ze śliwkami
poprzedni
Domowe ciasto ze śliwkami
IMG_8951
następny
Smoothie jaglano-owocowe