Sałatka caprese

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Sałata lodowa - według uznania
Pomidor - 5 platerków
Mozzarella - 5 plasterków
Bazylia suszona - szczypta
Ocet balsamiczny - 1 łżeczka
Sos -
Musztarda francuska - według uznania
Miód - do smaku
Oliwa z oliwek - według uznania

Sałatka caprese

Caprese z sałatą i ciekawym sosem też jest wyśmienita

  • 10 min.
  • Porcje 1
  • Łatwy

O przepisie

Jest to sałatka wykonana w mojej wersji smakowej. Mozzarella i pomidory to główny składnik sałatki caprese a ile osób tyle nowych wersji jej wykonania i podania. Możemy ją zjeść na śniadanie, obiad i kolację a nawet zabrać na wynos.

Kroki

1
Gotowe

Sos

Musztardę, oliwę z oliwek i miód mieszamy razem. Wszystkiego dodajemy do smaku jaki nam przypadnie do gusty. Możemy zrobić więcej i zostawić w słoiku w lodówce.

2
Gotowe

Sałatka

Sałatę lodową rwiemy na kawałki w takiej ilości jaka zjemy. Polewamy ją naszym sosem i na górze układamy na przemian pomidor, mozzarella. Na wierzch posypujemy suszoną bazylię i polewamy octem balsamicznym. Ocet może być zastąpiony sosem balsamicznym. Całość możemy również podać z pieczywem.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_7931
poprzedni
Rolada szpinakowa z łososiem
IMG_7941
następny
Koktajl ananasowy