Sałatka z czerwonej kapusty

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Czerwona kapusta - 700 g
Cebula - 1 szt.
Boczek wędzony - 50 g
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Cukier - 1/2 łyżeczki
Ocet - 1 łyżka
Jabłko - 1 szt.

Sałatka z czerwonej kapusty

Pycha!

  • 20 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Najlepsza do bitek lub roladek wołowych z sosem i kluskami śląskimi :)

Kroki

1
Gotowe

Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Odlewamy większość wody po ugotowaniu. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy, ewentualnie dodając trochę tłuszczu, jeżeli boczek ma go zbyt mało. Dodajemy 1 łyżkę octu i przekładamy do ugotowanej kapusty. Na końcu dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłko. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło lub zimno, choć osobiście wolę na ciepło.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sznycel z sosem ziołowym
poprzedni
Sznycle z sosem ziołowo-cytrynowym
Szybki jabłecznik na cieście z serka homogenizowanego
następny
Jabłecznik na cieście z serka homogenizowanego