Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kalafior - 1 szt.
Ziemniaki - 5-6 szt.
Ogórki kiszone - 4 szt.
Cebula - 3 szt.
Szczypiorek - pęczek
Sos
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Cukier - do smaku
Olej - 2-3 łyżki
Ocet - 2-3 łyżki

Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana

Ziemniaki do obiadu na zimno? Czemu nie :)

  • 20 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Sałatka, która pasuje zarówno jako dodatek do dania obiadowego – jako alternatywa do ziemniaków, ale również jest świetnym uzupełnieniem do grillowanego mięska.

Kroki

1
Gotowe

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ziemniaki i kalafiora studzimy.

2
Gotowe

Ziemniaki, cebulę i ogórka kroimy w kostkę , kalafiora na drobne kawałki. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy.

3
Gotowe

Sos

Olej, ocet mieszamy, dodajemy sól, pieprz, cukier. Można dodać majonez.

4
Gotowe

Składniki zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Surówka z kapusty kiszonej
poprzedni
Surówka z kiszonej kapusty
Zupa z rzeżuchy
następny
Zupa z rzeżuchy