Sałatka śledziowa z jajkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Śledzie - po góralsku lub wiejsku (w occie) -400 g
Marynowane pieczarki - mały słoiczek
Ogórek kiszony - 4 szt.
Cebula - biała lub czerwona - 1 szt.
Natka pietruszki - łyżka posiekanej
Majonez - 2 łyżki
Śmietana - 2 łyżki
Pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Jajka - ugotowane na twardo - 6-7 szt.

Sałatka śledziowa z jajkami

Dla smakoszy śledzi.

  • 15 min.
  • Łatwy

O przepisie

Sałatka dobra na każdą okazję – na rodzinne spotkania, imieniny, święta czy po prostu na kolację. Ja dodaję do niej jajka pokrojone na połówki, ale możemy je pokroić w kostkę – jak wolimy. Do tego swojski chlebek i nic więcej nie trzeba :)

Kroki

1
Gotowe

Śledzie kroimy w grubą kostkę (powinny być w occie, ale zdarza mi się je zastąpić wymoczonymi filetami solonymi). Cebulę, marynowane pieczarki i ogórka kiszonego również kroimy w grubszą kostkę (podane ilości są przykładowe - wszystko zależy od wielkości a głównie od naszego smaku). Wszystko łączymy ze sobą, dodajemy majonez, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka kroimy na pół i przekładamy warstwowo - sałatka, jajka, sałatka.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

ciasteczka-chalwowo-owsiane
poprzedni
Ciasteczka chałwowo-owsiane
sernik-z-ajerkoniakiem
następny
Sernik z ajerkoniakiem