Schab w sosie z tuńczyka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Schab b/kości - lub cielęcina - 1 kg
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Olej - do obsmażenia
Sos
Tuńczyk - w oleju - 1 puszka (170-200g)
Majonez - 1/2 szkl.
Kapary - z zalewy - 4-5 łyżek
Anchois - 6 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Natka pietruszki - lub koperek - 2 łyżki posiekanej
Sok z cytryny - z 1/2 szt.

Schab w sosie z tuńczyka

Ten aromatyczny sos jest wspaniały!

  • 15 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Ta potrawa do doskonała propozycja na przyjęcie. W bardziej ekskluzywnej wersji zamiast schabu możemy użyć cielęciny. Sos z tuńczyka jest mocno aromatyczny dzięki dodatkowi anchois. Przepis zaczerpnięty od Ewy Wachowicz.

Kroki

1
Gotowe

Mięso solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy ze wszystkich stron na niedużej ilości oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlewamy 1/2 szkl. wody, wymywamy smak ze smażenia i podlewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. po upieczeniu odstawiamy mięso by ostygło.

2
Gotowe

Tuńczyka lekko odciskamy z nadmiaru własnego sosu. Przekładamy do miksera, dorzucamy anchois, kapary, sok z cytryny, majonez. Wszystko miksujemy na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ostudzone mięso kroimy na cieniutkie plasterki, nakładamy na nie sos, dekorujemy kaparami i siekaną zieleniną.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Francuskie babeczki z budyniem i owocami
poprzedni
Francuskie babeczki z budyniem i owocami
Krokiety ziemniaczane
następny
Krokiety ziemniaczane