Schab z cebulą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Schab b/kości - 700 g
Sól - 2 łyżeczki
Pieprz - 1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana - do posypania kotletów
Olej - 1-2 łyżki + 1/2 szkl. do smażenia
Sos sojowy - do smaku (2-3 łyżki)
Cebula - 2-3 szt. (średnie)
Czosnek - 4 ząbki
Bulion - 6 dużych łyżek

Schab z cebulą

Dość słone i pieprzne, ale to właśnie dzięki tym wyrazistym smakom potrawa jest taka dobra.

  • 30 min.
  • Porcje 7
  • Łatwy

O przepisie

Przepis pochodzi z zapisków mojej mamy. Schab z cebulą robię na obiad bardzo często, ponieważ nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tej smacznej potrawy. Możemy podać go z ziemniaczkami, ryżem, knedlami – wszystko zależy od naszego smaku.

Kroki

1
Gotowe

Schab myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki, które możemy jeszcze lekko rozbić. 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu i 1-2 łyżki oleju mieszamy ze sobą i nacieramy kotlety. Posypujemy mąką ziemniaczaną z każdej strony.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzewamy 1/2 szkl. oleju i smażymy kotlety po 3 minuty z każdej strony - przekładamy na talerz. Zlewamy olej z patelni, pozostawiając - 1-2 łyżki, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok. 2 minut na dużym ogniu. Wlewamy 2-3 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki wody i 6 łyżek rosołu, mieszając dusimy ok. 1 minuty. Następnie dodajemy kotlety i dusimy chwilę na dużym ogniu. Jeżeli trzeba podlewamy jeszcze rosołem i wodą. I gotowe :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

pierniczki
poprzedni
Pierniczki
sledzie-w-zalewie-korzennej
następny
Śledzie w korzennej marynacie