Serniczki z jeżynami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ser ricotta - 250 g
Śmietana 18% - 180 g
Cukier - 1/3 szkl.
Jeżyny - 200 g
Jajka - 2 szt.
Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

Serniczki z jeżynami

Słodkie, serowo-jeżynowe

  • 10 min.
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Serniczki z sera ricotta – szybkie w przygotowaniu, bardzo delikatne w smaku. Moje serniczki piekłam w kamionkowych kokilkach o średnicy 10 cm. Można też upiec je w silikonowych foremkach do muffinek :)

Kroki

1
Gotowe

Serek ricotta miksujemy z jajkami i śmietaną, a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Masę miksujemy tylko chwilę na najniższych obrotach. Kokilki (moje o średnicy 10 cm) smarujemy roztopionym masłem za pomocą silikonowego pędzelka, a następnie wylewamy do nich masę serową. Do każdej kokilki wkładamy umyte i osuszone jeżyny, delikatnie wciskając je w masę. Serniczki pieczemy w 180 stopniach ok. 60 min. Po upieczeniu i ostudzeniu wstawiłam je na kilka godzin do lodówki - masa dobrze stężała. Z przepisu wychodzą 3 kokilki o średnicy 10 cm.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Szarlotka biszkoptowa
poprzedni
Szarlotka biszkoptowa
IMG_8882
następny
Szybkie ciasto