Sernik w kakaowym cieście

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 3 szkl.
Masło - 1 kostka
Cukier puder - 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Kakao - 3 łyżki
Żółtko - 2 szt.
Masa serowa
Ser biały - 1,25 kg
Jajka - 10 szt.
Masło - 1 kostka
Cukier - 2 szkl.
Budyń waniliowy - 1 opakowanie
Cukier waniliowy - 2 łyżki
Sok z cytryny - z 1 szt.

Sernik w kakaowym cieście

Zasmakuje chyba każdemu :)

  • do 40 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Zawsze jak wracam z zagranicznego wypoczynku, marzę o domowym cieście. Nie ma to jak polskie wypieki. Dziś padło na sernik w kakaowym cieście, a to dlatego że w drodze do domu przeglądałam jakąś kolorową gazetę i jak zobaczyłam zdjęcie sernika od razu pociekła mi ślinka. Moje ciacho wyszło jeszcze piękniej. A smak po prostu niebiański :)

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, kakao, masło i żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.

2
Gotowe

Masa serowa

Twaróg mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy z cukrami, dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując, następnie twaróg, budyń (proszek) i sok z cytryny. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie i dokładnie mieszamy.

3
Gotowe

Blachę wykładamy papierem do pieczenia - lubię wysokie ciasto więc użyłam kwadratowej blachy o boku 25 cm. Następnie 2/3 ciasta wykładamy spód i boki blachy, wylewamy masę serową, a na górę palcami rwiemy pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 min. Po tym czasie sernik pozostawiamy na ok. 15 min w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem i zajadać :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

1501934424010-1041000036
poprzedni
Szybka pizza
20170808_123337
następny
Sorbet bananowo-szpinakowy